Pär Engsheden (Sara Danius nobelklänning, 2015) Foto: Carl Bengtsson / Skarp

Studenter från Modeprogrammet vid Beckmans Designhögskolan har skapat kreationer till utställningen. Foto: Carl Bengtsson / Skarp

H.K.H. Prinsessan Madeleines lysningsdräkt 2013, design Pär Engsheden. Foto: Brigitte Grenfeldt. © Kungahuset.se.

© Charles Hammarsten. H.M. Drottning Silvias nobelklänning 2002, design Jørgen Bender samt H.M. Drottning Silvias nobelklänning 1994, design Jacques Zehnder.

En unik inblick i de slutna processerna bakom couture-modet

Sven-Harrys konstmuseum inleder vårvintern 2018 med utställningen Couturens hemligheter. Utställningen sätter ljuset på det mytomspunna haute couture- modet och dess roll i dagens modeklimat samt vilka riktningar couturen kan ta i framtiden. Med couture-plagg från internationella modeskapare som Balenciaga, Alexander McQueen/Givenchy, Balmain, Castillo, Louis Vuitton och Stéphane Rolland samt svenska kreatörer som Pär Engsheden och Bea Szenfeld utforskar utställningen couture-världens hemligheter och ger besökaren en unik inblick i vanligtvis slutna processer.

Med inlånade arkivplagg från internationella modehus samt svenska och danska hovet syftar utställningen till att ge en historisk tillbakablick såväl som inblick i couturens vanligtvis slutna värld och samtidigt även blicka framåt. En grundidé med utställningen är att lyfta frågor kring couturens relevans i dagens modeklimat och hur det traditionella hantverket kan förenas med framtida krav på hållbarhet och materialförnyelse. Detta gestaltas i samarbete med unga formgivare och framför allt i ett samarbetsprojekt med Beckmans Designhögskola. Under ledning av Pär Engsheden har elva studenter skapat kreationer enligt couturens regler vilka ger en bild av hur framtidens formgivare tolkar couturen som hantverk och uttrycksform.

Utställningen har skapats av en arbetsgrupp som under tre år har arbetat med idéupplägg och innehåll. I den ingår Pär Engsheden, Ingrid Giertz-Mårtenson och Ulrika Kyaga. Creative Directors för utställningen är Pär Engsheden och Ingrid Giertz- Mårtenson. Gästkurator och redaktör för utställningskatalogen är Ulrika Kyaga.

Bland medverkande modehus/kreatörer återfinns bl.a. följande:
Balenciaga
Alexander McQueen/Givenchy
Stéphane Rolland
Louis Vuitton
Jacques Zehnder
Jørgen Bender
Castillo
Balmain
Augusta Lundin
Pär Engsheden
Ida Sjöstedt
Bea Szenfeld
Sarah Hayes & Aspar Karahynseinov – H&M

Samt följande studenter på Beckmans Designhögskola:
Amanda Borgfors Meszaros
Julia Correia de Verdier
Dat Dahn
Felicia Halén Fredell
Marie Isacsson
Matilda Ivarsson
Anastasia Jansäter
Robert Jonsson
Joonas Karhumaa
Sissel Kärneskog
Antonia Larsson Pihl

Pär Engsheden är designer och sedan många år tillbaka känd som landets främste representant för couture-konsten i Sverige. Han är även huvudansvarig för modeutbildningen och lektor på Beckmans Designhögskola.

Ingrid Giertz-Mårtenson, fil. mag, med unik kunskap om internationellt mode och Paris couturevärld och många år som VD för Svenska Moderådet, står bakom etableringen av Centrum för Modevetenskap och är idag rådgivare till näringslivs- och kulturinstitutioner. Hon har varit ansvarig för ett stort antal modeutställningar, både i Sverige och internationellt.

Ulrika Kyaga, fil. dr. i Modevetenskap samt civilekonom. Hon har under flera år varit verksam inom PR- och kommunikationssektorn inom modebranschen och har nyligen disputerat på avhandlingen Swedish Fashion 1930 – 1960. Ulrika är flitigt anlitad som gästföreläsare och sakkunnig gällande frågor kring svenskt mode och dess utveckling.

Som scenograf och formgivare för utställningen står Johan Svensson, idag Creative Director för Vogue UK, tidigare AD för Vogue Paris och Design Director för W Magazine.


Sven-Harrys konstmuseum ber att få tacka alla som på olika sätt bidragit till "Couturens hemligheter":

SACHAJUAN_Logo_Big_Grey_300_dpi.jpg
Barbro Osher Pro Suecia Foundation
Bengt Julins stiftelse för konsthantverk, konstindustri och industridesign
Estrid Ericsons stiftelse  
Stockholms Auktionsverk
Stockholm Fashion District
NK


Skrivet om utställningen:

Expressen, 11 januari 2018
Beau Monde, 5 januari 2018

Femina, 4 januari 2018
Gala Magazine, 4 januari 2018