Foto: Tina Axelsson

Meningen med livet – ett modernt sammanhang för kammarmusik där Sven-Harrys konstmuseum bjuder in till en intim kväll med musik och samtal kring de stora frågorna i det lilla och som speglar vår tid i ett otvunget rum tillsammans med tänkare, poeter, journalister och filosofer av idag.

Torsdag den 6 december kl 19.30 är det premiär för kammarmusikserien som leds av programledaren och journalisten Anna Lindman. Meningen med livet är ett initiativ av kammarmusikerna Terés Löf, piano, och Klara Hellgren, violin som tillsammans utgör Duo Nova, båda etablerade musiker och solister på den svenska och internationella musikscenen.

Förutom att vi kommer lyssna till klassiska och nyskrivna verk av bland andra Lera Auerbach, Johannes Brahms och Leoš Jánaceck kommer vi dessutom möta den aktuelle artisten och poeten Emil Jensen som kommer framföra några av sina egna texter. I samtalet möter vi även konstnären Gustav Kraitz som ger sitt perspektiv på Meningen med livet efter att ha varit fånge under fem år i arbetsläger efter andra världskriget.

Välkommen till Meningen med livet - Stort och smått. Samtal. Uttryck. Konst. Musik. Tid. Föränderlighet. Förgänglighet. Vänskap.


Sven-Harrys konstmuseum
Torsdag 6 december
19.30-21.00
Biljetter köps i museets reception, 195 kr. SLUTSÅLT!

 

Klara Hellgren 
Med sin innerliga ton har hon sedan sin solistdebut med Sibelius violinkonsert och Kungliga Filharmoniska Orkestern år 1999 etablerat sig som en av Sveriges mest spännande och efterfrågade kammarmusikerna i sin generation. 

Terés Löf

Terés har med sin fenomenala teknik och sinne för detaljer en exceptionell förmåga att lyfta fram musikens alla dimensioner. Terés har sedan 2001 konserterat i mängder av olika sammanhang som solist och kammarmusiker, både i Sverige och utomlands, och gjort ett flertal inspelningar för radio och tv.

Anna Lindman
Anna Lindman är journalist och programledare som specialiserats sig på religion- och livsåskådningsfrågor. Lindman har varit programledare för flera program på SVT. Hon har även skrivit boken Den där jävla döden (Forum, 2014) och är redaktör för antologin Opium för folket (Kartago, 2016)

Emil Jensen
Emil Jensens texter och musik kännetecknas av ett skenbart spontant uttryck, lekfullt och träffsäkert. I sitt skapande ställer han sig på de svagas och utsattas sida i kampen mot fördomar, hyckleri och maktmissbruk. Emil Jensen är en mångsidig konstnär som med sin personliga berättelse speglar vår tid.

Gustav Kraitz
För snart 70 år sedan frigavs Gustav Kraitz från fånglägret i det forna Sovjetunionen. Där skyfflade han kol under fem års tid på knä med krökt rygg. Idag är han 92 år gammal och skyfflar fortfarande bränsle, men nu är det för hans ”eget höga nöjes skull”. I somras skapade Gustav keramiska verk tillsammans med konstnären och livspartnern Ulla Kraitz som visades på Sven-Harrys konstmuseum under hösten 2018.

Evenemanget har möjliggjorts tack vare bidrag från Musikverket och Stockholms stad.