Design Talk: Anna Kraitz om design

15 februari 2024
Tid: 18:00 - 19:00 

”Mitt i steget är jag ofta inte medveten om vad jag håller på med, men huvudtanken lösgör sig när jag blickar tillbaka på de föremål jag hittills gjort. Jag ser att de skildrar mitt liv, absurditeten och miraklet att finnas till. Det kan verka självupptaget, men allt jag gör är för min egen skull, utifrån ett eget behov av att skapa eller skildra något. ”

Anna Kraitz, möbeldesigner, är född 1973 i Ängelholm, Sverige. Utbildad vid Beckmans Designhögskola i Stockholm, Pernbys målarskola i Stockholm och vid Konstakademien i Budapest. Som formgivare arbetar hon med möbel- och produktformgivning, både i egen regi och tillsammans med producenter. Anna Kraitz mottog Bruno Mathsson-priset år 2008. 
Inför Annas Design Talk på museet, fick Anna besvara frågan om samspelet mellan olika konstformer som designer: 

"Man kan arbeta på så olika sätt som designer/formgivare. Formgivna objekt eller gestaltade rum kan, om de görs väl, vara som en slags tekniska innovationer och påverka vårt sätt att leva - eller så kan design och formgivning ibland säga något om/skildra den tid vi lever i. Ungefär som andra konstformer kan göra. Jag ser det som att det pågår ett ständigt samspel hos alla som skapar."


För att höra mer om Annas designfilosofi delta i Design Talk: Anna Kraitz den 15 februari 2024, kl. 18:00

 

Texter i utställningen: Clara Block Hane