Den 23 mars 2011 avtäcktes Sven-Harrys konstmuseum. Foto: Noak Lönn

Den 8 december 2011 invigde Prinsessan Christina Fru Magnuson Sven-Harrys hem, samma dag som Sven-Harry fyllde 80 år. Foto: Per Myrehed

Välkommen till Sven-Harrys konstmuseum
- ett hem för både konst och människor

”Vad gör man med en konstsamling när den är komplett? Ger man den till ett museum hamnar den i källaren. Nej, det är bättre att alla får njuta av min konst precis som jag gör.” Sven-Harry Karlsson

Detta är tankarna som slutligen ledde fram till grundandet av museet, som öppnades den 27 mars 2011. Sven-Harrys konstmuseum är ett spektakulärt hus med skimrande mässingsfasad, som ligger centralt beläget precis intill Vasaparken.

I ”Guldhuset”, som ritats av företaget Wingårdh Arkitektkontor AB med upphovsmännen Gert Wingårdh och Anna Höglund, förenas olika typer av verksamheter: utöver konsthall och museum finns här även en restaurang, bostadslägenheter och kommersiella lokaler. Vi har ett brett och skiftande innehåll av både samtida och klassisk konst och arbetar för att vidga konstbegreppet med utställningar, samarbeten och samtal i ett aktivt, levande hus och hem.

Sven-Harrys konstmuseum ägs och drivs av en stiftelse vars syfte är att främja verksamhet inom områdena konstvetenskap, arkitektur och byggnation.

Konsthallen

Den 400 kvm stora konsthallen är uppdelad i tre större salar, varav två ligger på entréplanet och en på den fjärde våningen. En trappa ner ligger mediarummet där vi visar filmer som antingen anknyter till den aktuella utställningen eller till museet. Därtill genomförs det regelbundna visningar och annan programverksamhet i samband med utställningarna.

Sven-Harrys hem och konstsamling

På taket, som kronan på verket, ligger kopian av Sven-Harrys tidigare hem, 1700-talsgården Ekholmsnäs. Hemmet omgärdas av en terrass med skulpturer och med en fantastisk utsikt över Vasastan.

I denna unika hemmiljö visar vi en av Sveriges största privata samlingar av nordisk konst, med särskilt många verk av konstnären Carl Fredrik Hill. I samlingen finns även verk av bl.a. Ernst Josephson, August Strindberg och Helene Schjerfbeck. Här samsas möbler av Gio Ponti och Georg Haupt med mattor av Märta Måås-Fjetterström.

Som Sven-Harry själv säger: ”Allt hänger ihop, mattor, möbler, rumsligheten och konsten – det är en helhet och det är så det ska visas.”