Konstnärsduon Lundahl & Seitl får Sven-Harrys konstmuseums stipendium på 100 000 kr!

Lundahl & Seitl, med bakgrund inom visuell konst och koreografi, har ett nyskapande post-disciplinärt konstnärligt samarbete där dom undersöker varandets natur med hjälp av visuella teknologier och bjuder in besökaren till virtuella världar.

Juryns motivering:
”I en rad poetiska verk placerar konstnärsduon Lundahl & Seitl betraktaren i centrum. Med hjälp av visuella teknologier som ännu inte funnit sin givna plats på konstens institutioner utvecklar de helt nya konstnärliga uttryck och annorlunda former av berättande. Deras skapelser undersöker vår perceptions gränser och tycks tänja på själva varseblivningsapparaten. Nya teknologier skapar inte bara nya sätt att distribuera konstverk utan förändrar också själva idén om vad ett konstverk kan vara. Lundahl & Seitl öppnar i sina verk dörren till ändlösa virtuella världar. Som få andra ger de oss en föraning om helt nya konstformer som slår broar mellan konstarterna och får våra sinnen att samspela på nya vis. Deras verk har presenterats på museer, gallerier och teatrar men tycks inte höra hemma på våra traditionella scener. Deras verk tillhör framtiden.”

I juryn: Jonny Johansson, grundare och chefsdesigner på @Acne Studios, @Mia Hägg, internationellt erkänd arkitekt och grundare av Habiter Autrement, @Daniel Birnbaum, chef för @Acute art i London. Juryordförande: Dragana Kusoffsky Maksimovic, @draganakm, vd @Sven-Harrys konstmuseum.

 

Lada ner ett unikt och interaktivt konstverk skapat av Lundahl & Seitl 
Ladda ner och upplev det unika och interaktiva konstverket ”AmissingRoom” i din mobil av stipendiaterna och konstnärsduon Lundahl & Seitl. Du hittar det på App Store och Google Play.

Under en tid av social distansering när många kulturinstitutioner är stängda och offentliga platser står tomma har Lundahl & Seitl skapat ett verk som du laddar ner och upplever hemma.  

Du laddar ner det digitala konstverket ”AmissingRoom” via mobilen och upplever det tillsammans med en vän. Bakom slutna ögon och med tredimensionellt ljud i era hörlurar skapar ni tillsammans ett virtuellt rum som delas er emellan, eller nästan delar.

Upplevelsen påminner om hur vi lever sida vid sida utan att riktigt dela samma rum. Verket stärker vår beröring av världen, bortom våra digitala skärmar. Det fungerar som ett ledsagande mellan mänskliga förhållningssätt och medvetenhet som idag riskerar att försvinna.