Svansjön, 2013. © photographer Björn Abelin. Bilden är beskuren.

Kostymer från Kunliga Operan. Foto: Per Myrehed

Svansjön. Koreografi av Mats Ek. © photographer Björn Abelin. Bilden är beskuren.

Svansjön, 2013. © photographer Björn Abelin. Bilden är beskuren.

Svansjön. Koreografi av Mats Ek. © photographer Björn Abelin. Bilden är beskuren.

Kostymer från Kunliga Operan. Foto: Per Myrehed

Kuliss

”Det var som att öppna ögonen för första gången. Aldrig hade det visats någonting så skrämmande och underbart. Inget var bekant eller stillastående. Gesterna och stegen var utsträckta och det förlängde tiden. Beskrivningarna av det första mötet med dans är intensiva. Utan kön eller ålder. I ett dansögonblick är alla unga och starka.” Ditte Feuk, författare.

Utställningen "Kuliss" är en fotografisk resa inifrån ett av världens äldsta danskompanier, Kungliga Baletten i Stockholm, ackompanjerad av balettkostymer från Kungl. Operan. Fotografen Björn Abelin och författaren Ditte Feuk skildrar dansarnas vardag under repetitionerna, på turné, i kulisserna, kring premiärer och föreställningar. Nu släpps boken ”Kuliss - berättelser inifrån baletten” i samband med utställningen. 

Björn Abelin (född 1963 i Karlshamn) är bosatt och verksam i Stockholm. Han arbetar med egna projekt i utställnings- och bokform. Parallellt jobbar han som huvudlärare på fotoverksamheten på Folkuniversitet i Stockholm. Tidigare böcker är bl.a. Bläck (Natur & Kultur förlag), Escapes (Journal Publishing) och Lusthus & Långa Höstar (Prisma förlag).

Kungliga Baletten är ett av världens äldsta danskompanier. Den klassiska traditionen lever vidare här tillsammans med neoklassiska verk och nyskapelser.

Med närmare 70 anställda dansare uppdelade på kårdansare, solister och premiärdansare är det också Sveriges största danskompani. 

Kompaniet är en ursprunglig del av Kungliga Operan i Stockholm och grundades 1773, samma tidsperiod som övriga Akademier instiftades av bl a Gustav III för att berika Sveriges kultur och rike.


Skrivet om:

Magasin Opulens, 8 sept
Danskulisser på bild 

LYX, 
Bakom balettens kulisser - unik utställning på Sven-Harrys konstmuseum