Audrey Hepburn, vid inspelningen av "My Fair Lady" 1963. Foto: Cecil Beaton. ©The Cecil Beaton Studio Archive at Sotheby’s

Utställningen med bild av Audrey Hepburn, vid inspelningen av "My Fair Lady" 1963. Foto: Per Myrehed.

Cecil Beaton, 1963. ©The Cecil Beaton Studio Archive at Sotheby’s

Ingrid Bergman, 1958. Foto: Cecil Beaton. ©The Cecil Beaton Studio Archive at Sotheby’s

Mästerfotografen

Fängslande porträtt av hyllade fotografen, författaren och Oscarsbelönade kostymdesignern Cecil Beaton visas för första gången i Sverige i sommar. Utställningen innehåller nya kopior och original från Sotheby’s Cecil Beaton Studio Archive.

Med kameralinsen skildrade Beaton kändisar från 1930-talet till 1970-talet, ikoner inom bland annat film och konst – en hel generation stjärnor. De visade verken inleds med 1930-talets unga bohemer i London och når dekadensens svindlande höjder med Rolling Stones på 60-talet.

Bland samlingens höjdpunkter märks de fantastiska porträtten av de svenska filmstjärnorna Greta Garbo och Ingrid Bergman. Historien om Garbos relation med Beaton är legendarisk och fotografierna lyfter fram Garbos unika skönhet som den upplevdes av en av dem som kände henne bäst.

Utställningen är producerad i samarbete med Sotheby´s, Cecil Beaton Studio Archive som sedan 1977 har förvaltat Beatons privata arkiv.

TheCecilBeatonStudioArchive.jpg


 Lyssna till P1 Stil som har ägnat Cecil Beaton ett helt program under rubriken "Glamourens universalsnille".  

Edith Sitwell (1887-1964) är en av alla personligheter som ingår i utställningen. Lyssna till P1 Stil som har ägnat henne ett program
Edith Sitwell - genialisk poet med personlig stil