Foto: Lennart Nilsson

Foto: Per Myrehed

Foto: Per Myrehed

Foto: Per Myrehed

Foto: Per Myrehed

Svenskt Tenns grundare och stilikon

På dagen 120 år efter Estrid Ericsons födelse (Öregrund 1894) invigs utställningen på Sven-Harrys konstmuseum. Estrid Ericson började sin karriär som teckningslärare. 1924 grundade hon Svenskt Tenn med en liten summa pengar som hon hade ärvt efter sin far. Tio år senare knöt hon Josef Frank till företaget, och tillsammans skapade de en inredningsstil som blev internationellt framgångsrik och som genomsyrar Svensk Tenns sortiment än idag.

– Jag känner igen mig själv i Estrid Ericson. Hon var en driven entreprenör med stor passion och inte rädd för att hålla fast vid sina ideal när det blåste motvind. Det måste ha krävts enormt mycket mod att som kvinna starta företag i 1920-talets Sverige, säger Sven-Harry Karlsson.

Utställningen presenteras i tre salar med tema ’’Tiden före Josef Frank’’, ’’Dukning’’ samt ’’Tolvekarna’’. Tolvekarna är namnet på Estrid Ericsons sommarhus på Tyresö, som var en viktig inspirationskälla för hennes konstnärliga skapande.

– En utställning om Estrid Ericson ligger helt i linje med vad jag vill med konsthallen. Jag har alltid varit intresserad av inredning och eftersom mattor, möbler, rumsligheter och konst hänger ihop i en helhet är det så de måste visas. Det är skälet till att jag lät bygga en kopia av mitt hem, säger Sven-Harry Karlsson.