"Plank" 2008. Foto: Noak Lönn

Foto: Noak Lönn

Foto: Jesper Ulvelius

Foto: Jesper Ulvelius

Delar hänger samman och stödjer varandra

Sven-Harrys Konstmuseum invigs med en utställning av Lars Kleen

Lars Kleen är född 1941 i Stockholm. Han utbildade sig till målare i Köpenhamn och Krakow men lämnade tidigt måleriet och började bygga upp sina verk, som han så småningom valt att kalla konstruktioner. Denna egna konstnärliga beteckning speglar uttrycket, som inte liknar något annat. Samtidigt som både former och material ständigt påminner betraktaren om något välbekant finns där ett undanglidande drag. Sedan slutet av 60-talet har han konsekvent arbetat med sina konstruktioner, och sakta utvecklat ett eget uttryck, unikt i Sverige.

Framför en av Lars Kleens konstruktioner drabbas man till en början av den monumentala skalan och de ruffa materialen, som om man blivit förflyttad till en övergiven byggarbetsplats eller ruinerna efter en katastrof. Titlarna ger liknande referenser, Kaj, Tromb, Plank, Plan. Men om man närmar sig verken ser man en omsorg i material och hantverk, hur varje del av konstruktionen är noga utvald och behandlad, hur delarna hänger samman och stödjer varandra. Ofta på ett sätt som tycks trotsa fysikens lagar.

Utställningen på Sven-Harrys Konstmuseum består av fem verk delvis omarbetade och anpassade efter museets salar. Lars Kleen anser sällan något av sina verk vara helt avslutat. Tiden, rummet och slumpen har alla rätt att förändra dem.

Som ett tillägg till utställningen kan man besöka Lars Kleens verkstad, ett gammalt linoljekokeri i Nacka och se det nyproducerade verket Plan. Denna lokal kontrasterar kraftigt mot de vita salarna inne i Konstmuseet och placerar Kleens verk i ett annat sammanhang. Alla utställningsbesökare är välkomna dit efter överenskommelse. Vänd er till museets personal för mer information. Lars Kleen är utsedd till mottagare av stiftelsens stipendium detta år.