Lars Lerin, detalj ur "Tillsammans I-XXII" 2014. Akvarell

Kakan Hermansson, "Vi är inte väninnor". Stengods och infärgad stengods, 2015.

Nino Ramsby "Ligger ser strimman". Blandteknik, 2015.

En del av EuroGames kulturprogram

Sven-Harrys konstmuseum tar gärna ställning för människors lika värde och presenterar en liten exklusiv utställning i konferensrummet med Lars Lerin, Kakan Hermansson och Nino Ramsby som en del i EuroGames Stockholms kulturprogram. EuroGames är ett HBTQ-evenemang med ett sportsligt, ett kulturellt och ett politiskt program. De tre konstnärerna jobbar alla aktivt med personliga reflektioner kring HBTQ-frågor och skapar verk enkom för den här utställningen i form av akvarell, keramik och dikt. 

EuroGames är öppet för alla som vill delta, och dess syfte är att främja och stödja rättigheten för alla att fritt utöva sin sport oberoende av sexualitet, kön, ålder och religion. Tidigare värdstäder för evenemanget har bland annat varit Barcelona, Paris, London och Antwerpen – i år är Stockholm värdstad. Läs mer om EuroGames här

Lars Lerin, f. 1954
Lars Lerin är en av Nordens främste akvarellister. Han har bakom sig ett stort antal såväl samlings- som separatutställningar i Sverige, Finland, Danmark, Island, Färöarna, Norge, Tyskland och USA. 2014 vann han Augustpriset i kategorin "Årets fackbok" med sin bok "Naturlära". Lars Lerin är även ambassadör för Eurogames Stockholm.

"Till utställningen har jag målat gaypar. Några som är ute och går, några som kysser eller kramar varandra. Det är ju inget speciellt, det är vilka människor som helst, bara att det är tre män tex. Och så känner jag själv. Det är inte är så noga med vilket kön jag har och det här med roller. Jag kan inte göra annat än att vara den jag är och liksom inte vara rädd för att tala om att jag är homosexuell eller vad jag nu är."

Kakan Hermansson, f. 1981
Kakan Hermansson är konstnär och konsthantverkare utbildad vid Konstfack, Stockholm. Hermansson är engagerad i frågor kring kön, klass, sexualitet och etnicitet. Det mesta hon gör kretsar kring maktförhållanden genom feminism, klassfrågor, våld och estetiska värden. Främst arbetar hon med keramik men också med video och performance. Kakan har tidigare bl.a. ställt ut på Gustavsbergs konsthall och NAU Gallery.

"Jag ska ställa ut två skulpturer som är sammanlänkade och handlar om kvinnors sexualitet i offentligheten. Och kanske speciellt lesbiska kvinnors sexualitet."

Nino Ramsby, f. 1972
Sedan tidigt 90-tal har Nino Ramsby arbetat som fotograf. Han började som assistent på Moderna Museet 1993 och har sedan dess arbetat med bild, bildhantering, grafisk formgivning och illustration. Nino är sedan 2003 med i bildbyrån Folio och är även verksam som sångare och klarinettist. Nino för en politisk kamp, en kamp för friheten, en kamp för att alla ska få plats och ha samma rättigheter i det här samhället. Allas kroppar skall ha lika värde. 

"Jag har tänkt att berätta genom bild sång och dikt om min resa som transsexuell kille."


Tips:
Lyssna till Lars Lerins sommarprat på P1
Lyssna till Kakan Hermanssons sommarprat på P1
Lyssna till "Möte med Nina (Nino) Ramsby" på P2