Foto: Lisa Karlsson & Torgny Santesson

Foto: Lisa Karlsson & Torgny Santesson

Foto: Lisa Karlsson & Torgny Santesson

Hur lång tid tar det?


Lisa har i många år arbetat utifrån en svensk hantverkstradition med att sy lapptäcken med inspirationen hämtad från bildkonsten och från naturen. 

"De lapptäcken som ska visas här på museet har kommit till under en period av tjugo år. De flesta täcken tar lång tid att göra och de blir alltid stora, en 200 x 300 cm ungefär. Det får ta sin tid. Eller rättare sagt, jag tillåter mina täcken att få ta min tid i anspråk, trots att jag egentligen är en rastlös natur. Som med barn; de ska ha den tid de behöver annars blir det inte bra. Otålig blir jag inte längre.

Det är som att öppna en kran. Jag tänker i färg och form och kan inte låta bli. Ibland får man helt enkelt stänga av. Jag kommer aldrig hinna med alla de täcken som finns i mitt huvud och i mina skissblock.

Själva tekniken är ju så enkel, man syr ihop tyglappar, men de olika sätten att sy ihop dem på är oändliga. Just de obegränsade valmöjligheterna är en fantastisk frihet men också en utmaning. Man kan få beslutsångest för mindre. Vissa täcken lever sitt eget liv, de blir till och formas av sig själva. Där kommer villrådigheten aldrig in. Andra tar längre tid på sig innan de vill bli klara.

Hur lång tid tar det? Många frågar mig om tiden. Det är inte konstigt för tiden och arbetet manifesteras i alla de små tyglapparna, men jag vet aldrig hur lång tid det tagit att sy ett täcke – för de tar inte min tid, de ger mig tid."

Lisa Karlsson