MODET LEVER VIDARE - till förmån för Sara Danius minnesfond 
24 februari – 18 april 2021
 
 

Den 24 februari öppnar MODET LEVER VIDARE på Sven-Harrys konstmuseum. En hyllningsutställning till Sara Danius och modet, i ordets dubbla bemärkelse. Sara Danius hade en stor passion för mode, vilket speglas i hennes stora samling designerplagg och skor som visas för att auktioneras ut på Tradera. Intäkterna går oavkortat till Sara Danius minnesfond. Samtidigt visas en porträttserie med framstående kvinnliga akademiker som hedrar minnet av Sara Danius gärning och hennes mod. Bakom initiativet står Sara Danius familj och Tradera i samarbete med Sven-Harrys konstmuseum.

Sara Danius (1962–2019) var författare, essäist, professor i litteraturvetenskap och den första kvinnan som Svenska Akademiens ständige sekreterare. Hon hade dessutom ett passionerat modeintresse – något hon använde för att kommunicera och ta ställning i frågor som jämställdhet och kvinnokamp. Inte minst genom de ikoniska knytblusar som blev hennes signum. Nu får Sara Danius stora samling designerkläder nytt liv genom utställningen Modet lever vidare, på Sven-Harrys konstmuseum. Platsen är väl vald eftersom Sara Danius var systerdotter till Sven-Harry Karlsson, museets grundare.  

Inför utställningen kommer en stor samling av Sara Danius designerkläder och skor att auktioneras ut på Tradera. Alla pengar från auktionerna går oavkortat till Sara Danius minnesfond. En fond som startades av hennes familj med syfte att stödja kvinnliga efterföljare inom essäestik och kritik. Auktionerna avslutas den 8 mars på internationella kvinnodagen. 

I en speciellt framtagen porträttserie är akademikerna Hanna Wittrock, Ebba Witt-Brattström, Hannah Akuffo, Danica Kragic Jensfelt, Manush Mirzakhanian, Agneta Stark och Nina Åkestam Wikner fotograferade, iklädda Sara Danius ikoniska designerplagg. Syftet är att uppmärksamma och hylla dessa kvinnors akademiska mod, samt inspirera fler att likt Sara Danius gå sin egen väg. Fotografierna är tagna av Angelina Bergenwall och är en del i utställningen med texter av och om de porträtterade akademikerna. 

MODET LEVER VIDARE visas i museets konstsamling på plan 6 24 februari – 18 april