Peter Dahl, ”Du kan inte ens skaffa en biobiljett! Snyft”, 1970, olja på duk. Foto: Klaus Luukonen. Ägare: Stockholms stad.

Temavisning: Drömmar i soffhörnet

Datum: 10 augusti
Tid:
17:00
Pris: Visningen ingår i entrépriset, det går ej att förboka biljetter

Christoffer Dahl berättar mer om den samhällskritiska bildserien "Drömmar i soffhörnet" som tillkom på 70-talet. I bildserien går Peter Dahl loss på småborgerlighet, klasskamp, drömmar och mardrömmar.  

“De flesta uppfattade serien Drömmar i soffhörnet som en politisk samhällssatir, vilket den ju också var. Men den är även en berättelse om det problematiska förhållandet mellan dagdröm och verklighet.”*

I serien Drömmar i soffhörnet från 1970 sitter paret Kalle och Rosa i soffan och drömmer om att bli bjudna på fest hos chefen. Rosa beskriver entusiastiskt lyxen och flärden som hon känner igen från skvallertidningarna. Kalle svarar hånfullt och negativt. Handlingen trappas upp med kändisar som blir allt mer frigjorda. Prinsessan Sibylla och en okänd man blottar sig för varandra. Allt förstörs när Kalle går på med sina revolutionsromantiska drömmar och gör revolt i vardagsrummet. Festen försvinner och de är tillbaka i soffan.

När serien visas på Göteborgs konsthall i december 1970 beslagtar polisen målningen Liberalismens genombrott i societen, den så kallade “Sibyllamålningen”, då den anses sedlighetssårande. Förundersökningen läggs efter en tid ner när det inte går att hitta någon sakkunnig som kan intyga att tavlan inte är konst.

Som en direkt kommentar till den så kallade Sibyllaskandalen målade Peter Dahl snabbt serien Kalles dröm, 1971.

*Hämtat ur Peter Dahls memoarer Ofullbordat, 1994