Peter Dahl "Liberalismens genombrott i societeten", 1967, olja på duk. Ägare: Göteborgs konstmuseum. Bilden är beskuren.

Temavisning: Politisk samhällskritik

Datum: 17 augusti
Tid:
17:00
Pris: visningen ingår i entrépriset, det går ej att förboka biljetter 

Utifrån temat politisk samhällskritik visar Christoffer Dahl utställningen. Under början av sitt konstnärskap sågs Peter Dahl av många som en politisk målare. Inte minst bidrog "Sibyllatavlan", med prinsessan Sibylla i en ekivok situation till hans rykte som en konstnär med tydlig vänsterprofil. Tavlan blev en av 1900-talets mest omdebatterade och beslagtogs för sårande av tukt och sedlighet.

Men Peter Dahl värjde sig mot att placeras i ett fack. Klämd mellan kraven på att konsten skulle användas som slagträ i den politiska kampen och kommersiella lönsamhetskrav formulerade han i mitten på 1970-talet, bland annat i flera debattartiklar, ett eget ställningstagande: Konsten måste vara fri.

En ståndpunkt som sen dess präglat hans konstnärsskap. Berättarglädjen frigjordes i färgglada hyllningar till vin, kvinnor och konsten, ofta i salongs- eller krogmiljöer.

"Ju längre jag lever, ju mer jag målar, desto osäkrare blir jag, både på min egen förmåga och på vad som är bra och dåligt. Men det är meningslöst att spekulera i det utan jag gör det jag tycker är roligt och därmed jämt!"

Texten är hämtad från Sveriges Radio och programmet "Peter Dahl: Konsten måste vara fri" av Rigmor Ohlsson. Lyssna här