Sven-Harrys konstmuseum återskapar legendarisk utställning från 1918. Den 30 maj presenterar museet Sjömanskompositioner - färgens dramatik och stadens dynamik med verk av Gösta Adrian-Nilsson (1884-1965).

Med titeln ”Sjömanskompositioner – färgens dramatik och stadens dynamik” utgår Sven-Harrys konstmuseum från den banbrytande utställningen Sjömanskompositioner på Gummesons konsthall i Stockholm 1918. Det var här som Gösta Adrian-Nilsson (GAN) på riktigt presenterade sitt säregna, färgsprakande, intensiva och modernistiska måleri med matrosmotiv för stockholmarna.

GAN kom att bli en pionjär inom svensk modernism och skapade sitt eget uttryck baserat på det tidiga 1900-talets konststilar: kubism, futurism och expressionism. Besökaren kommer att få se oljemålningar från den uppseendeväckande och tillika skandalomsusade ”Sjömanskompositioner” 1918, vilka kommer att utgöra den nya utställningens kärna. Museet har lyckats sammanföra 10 av 17 verk som har gått att spåra från utställningen på Gummesons. På museet förevisas några verk för första gången, bland annat GAN:s modellskepp, samtidigt som andra verk inte har visats för en allmänhet på flera decennier.

Utställningens andra del, med undertiteln ”färgens dramatik och stadens dynamik” (titeln är delvis hämtad från GAN:s egna förord i katalogen till ”Sjömanskompositioner” 1918) presenteras GAN:s kraftfulla stadsskildringar och miljöer han kände sig hemma i. På museet visas cirka 15 verk med storstadsmotiv där tyngdpunkten är bland annat på Stockholmsvyer i vilka GAN fångar den kraft som omgärdade den dåtida stadsbildens radikala förändring i och med modernismens intåg. GAN:s gryende talang utvecklades explosionsartat under denna tid med inspiration från den nya hemstadens modernitet och dynamik.

Sjömanskompositioner - färgens dramatik och stadens dynamik 
30 maj – 29 september på Sven-Harrys konstmuseum.


I samband med utställningen planeras en rad intressanta visningar och samtal med konstnärer, författare och konstvetare utifrån Gösta Adrian-Nilsson liv och konstnärskap. Programinformation läggs upp efterhand.

Till utställningen finns en exklusivt framtagen utställningskatalog om GAN:s liv och konstnärskap samt bilder på alla verk.