Kortfilmer av Marja Helander, medverkande konstnär i utställningen Bakom hörnet vindens jojk.

Dolastallat – To Have A Campfire [Dolastallat–att ha en lägereld], 2016
Längd: 00:05:48

Dolastallat – To Have a Campfire är en experimentell kortfilm om en samisk kvinna som är på väg till bergen på Kolahalvön, och om hennes möte med en oväntad varelse över en delad, samtida lägereld. Det enorma landskapet bär spår av arktisk gruvindustri, och dessutom görs en hänvisning till en gammal samisk myt.

Trambo, 2014
Längd: 00:03:32

Trambo är ett porträtt av en samisk kvinna som vandrar över ett snötäckt berg. Efter sig släpar hon en stor studsmatta, en börda som hon hoppas ska tillföra lite nöje till hennes monotona livsresa. Studsmattan är en referens till den moderna eran, men kan även ses som ett fängelse.

The Flowers of the Kola Peninsula [Blommorna på Kolahalvön], 2014
Längd: 00:02:45

The Flowers of the Kola Peninsula är ett enkanaligt videoverk som består av stillbilder och intervallfotograferat material. På skärmen ser vi överlappande bilder av Kolahalvöns industrilandskap och blommor som plockats på samma ställen. Dessutom innehåller verket bilder på växterna i det gamla herbariet som tillhörde konstnärens far.

Rovaniemi 50 cent, 2014
Längd: 00:01:11

Rovaniemi 50 cent är en liten berättelse som utspelar sig i en galleria i Norden. I en interiör som efterapar antik romersk arkitektur döljer sig en nästan oförnimbar referens till den samiska kulturen. När huvudpersonen följer upp ledtråden resulterar det i ett absurt möte.

 

Suodji – Shelter [Skydd], 2020
Längd: 00:04:59

Suodji [Skydd] är en kortfilm som bygger på en gammal berättelse från Utsjoki i Finland och Sápmi, och som anpassar den här berättelsen till vår samtid. Legenden handlar om regissörens egen släkting, Ovllá Ivvár Helander, och hans förehavanden när spanska sjukan härjade i Utsjoki år 1918. Ovllá bestämde sig för att trotsa Döden och ta sitt öde i sina egna händer.

 

Marja Helander, f 1965 i Helsingfors där hon är baserad, är fotograf, videokonstnär och filmskapare. Hon arbetar med fotografi, rörlig bild och installation. Helander finns representerad i samlingar i och utanför Finland och har tilldelats flera priser för sina videoverk, bland annat Risto Jarva Priset och huvudpriset i den nationella tävlingen vid Tampere Film Festival i Finland 2018. Hennes verk har ställts ut i ett omfattande antal internationella sammanhang och skapat en offentlig gestaltning för The Sámi Cultural Centre Sajos i Inari, Finland. Helander har en MA från University of Art and Design i Helsingfors, Finland och är utbildad målare vid Lahti Institute of Fine Arts, Finland.