Ett nytt tankeväckande och gripande verk av konstnär Máret Ánne Sara visas i utställningen Bakom hörnet vindens jojk från och med onsdag den 5 maj. 

Spirals of the Pile (2018) består av återanvända renkäkar från tidigare installationer, där varje del eftertänksamt och respektfullt bildar formen av en spiral. Med verket vill konstnären tydliggöra att vi alla har ett val om vi vill följa spiralen uppåt eller nedåt i de samiska frågorna. En symbol för ett pågående förtryck och ett kulturellt arv som stundvis är tungt att bära och som inte sällan leder till psykisk och fysisk ohälsa.

Samiska konstnären Máret Ánne Sara rör sig obehindrat mellan tvärvetenskapliga områden på samma sätt som ett nomadiskt folk, där landgränser främst blir ett teoretiskt begrepp. Hennes konst är driven av sorg och raseri men präglad av en vilja att sprida kunskap och skapa debatt om urfolkens rättigheter.

Konstverket i form av en halskrage (Loaded – keep hitting our jaws) har inte lämnat någon museibesökare oberörd och visas i utställningen till och med söndag 2 maj.

Bakom hörnet vindens jojk är en högaktuell och mångfacetterad utställning med samiskt samtida konstnärskap som visas på Sven-Harrys konstmuseum till 22 augusti 2021.