Sprakande färger hos floristen, hos yxmakaren doftar det av trä och metall och hos tatueraren hörs nålens surr. Under hösten slår det gnistor om Sven-Harrys konstmuseum när tio hantverkare bokstavligen flyttar in.
Vårens utställning på Sven-Harrys konstmuseum ger en drabbande återblick på 1930-talet och fyra av seklets mest folkkära konstnärer: Vera Nilsson, Sven Xet Erixson, Bror Hjorth och Albin Amelin. Utställningens epicentrum är en samling illustrationer som gavs ut 1933 i form av publikationen Humanitet - ett varnande upprop ifrån konstnärerna som i bilder som vittnade om fascismens grepp om Europa och det pågående hotet mot demokratin. Genom konstnärernas direkta bildspråk, skarpa iakttagelseförmåga och vilja att göra skillnad, blev deras verk viktiga bidrag till dåtidens offentliga samtal och en uppmaning att ta ställning.
Med utställningen Talking to Åke bjuder Sven-Harrys konstmuseum in Åke Axelsson till en designkonversation med formgivare från en yngre generation: David Ericsson, Emma Olbers, Färg & Blanche, Folkform och Halleroed. Det blir en formmässig dialog och utställning om samtid och framtid, möbelhantverk, småskalig tillverkning, inredningar och resurser.
Den storslagna grupputställningen PARTY FOR ÖYVIND hyllar Öyvind Fahlström och den stora internationella krets som inspirerades av hans konstnärskap.
En hyllningsutställning till Sara Danius och modet, i ordets dubbla bemärkelse. En stor samling av hennes privata designerplagg och skor visas på Sven-Harrys konstmuseum. Samtidigt visas en porträttserie med sju framstående kvinnliga akademiker som vill hedra minnet av Sara Danius gärning och hennes mod.
I utställningen Bakom hörnet vindens jojk kan ett avlägset och samtidigt närbeläget geografiskt och kulturellt landskap förnimmas – Sápmi. Med stöd från Stockholm Stad.
Vågar vi utforska vår inre designer? Fem designers utmanas att under ett år bryta mönster för att hitta nya former och arbetsmetoder.
Alexander Lerviks formspråk kan beskrivas som lekfullt, elastiskt och synnerligen fantasifullt.
Art in Fashion utforskar modets betydelse för konsten och konstens betydelse för modet. Se verk av bland annat Nikoline Liv Andersen, Martin Bergström, Selam Fessahaye, Diana Orving, Olivier Saillard, Bea Szenfeld, Henrik Vibskov och Wilhja.
Storslaget landskapsmåleri, skulptur och film intar museet tillsammans med lekfulla installationer. Fem högaktuella nordiska konstnärer presenteras på Sven-Harrys konstmuseum under hösten – ett möte med den nordiska samtidskonsten.
En utställning om Gösta Adrian-Nilsson där utgångspunkten är de så kallade Stockholms-åren 1917-1919 och den numer legendariska utställningen Sjömanskompositioner på Gummesons i januari 1918.
Here’s looking at you curated by Hoyte van Hoytema. A unique exhibition with iconic photos from the collection of Hasselblad Foundation
2017 års stipendium tilldelas Mårten Lange
Sven-Harrys konstmuseum inleder vårvintern 2018 med "Couturens hemligheter". Utställningen sätter ljuset på det mytomspunna couture-modet och dess roll i dagens modeklimat samt vilka riktningar couturen kan ta i framtiden. Med couture-plagg från både svenska och internationella modeskapare får besökaren en unik inblick i de vanligtvis slutna processer som couturesydd design innebär.
I utställningen ”Huvudsaken” på Sven-Harrys konstmuseum har kudden en central roll. Den skulpturala kudden är en reflektion över det mjuka och det hårda - en symbol för paret Kraitz upplevelser av glädje och sorg genom livet.
I denna retrospektiva utställning får vi följa konsten och den bakomliggande drivkraften hos en av landets främsta och mest kända samtida konstnärer - från krigsårens 1940-tal till den sannolikt sista målningen av Peter Dahl 2016 - ett trippelsjälvporträtt.
Den osynliga kroppen är en unik utställning med bilder, tagna med mikroskop, från medicinska labb. Utställningen berättar om svensk forskning i framkant från ett annorlunda perspektiv, det visuella – men som dock inte kan ses med blotta ögat.
Utställningen "Kuliss" är en fotografisk resa inifrån ett av världens äldsta danskompanier, Kungliga Baletten i Stockholm, ackompanjerad av balettkostymer från Kungl. Operan.
I samarbete med Zornmuseet i Mora har Sven-Harrys konstmuseum möjligheten att arrangera en utställning med verk av Zorn som sällan visats. Utställningen innehåller både fotografier, etsningar och skulpturer. Verk lånas även in från andra museer liksom från generösa privatpersoner.
Urban Larsson har vänt modernismen ryggen. Vi möter en nutida målare som målar uteslutande efter verkligheten och omfamnar alla klassiska discipliner i aktstudier, stilleben, friluftsmåleri och porträtt. Hans realistiska porträtt av prominenta män och kvinnor ger oss en glimt av deras inre. 2013 fick Urban Larsson uppdraget att måla H.M. Drottning Silvia.
Olle Granath kurerar vinterns utställning med verk av Axel Sjöberg (1866–1950) som skulle ha fyllt 150 år 2016. Axel Sjöberg skildrade livet och människans roll i Skärgården genom måleri och foto.
Mia E Göransson är en av Nordens mest uppmärksammade keramiker. Hon tilldelas Sven-Harrys stipendium 2015 retroaktivt. Under hösten visar vi en omfattande utställning med äldre verk såväl som helt nyproducerade.
I Älvdalen noterades redan på 1700-talets första hälft att det fanns en blank, nästan svart, hård bergart – porfyr. Karl XIV Johan köpte porfyrverket i Älvdalen för att den fattiga befolkningen skulle få en behövlig arbetsinkomst. Den blanka svårbearbetade stenen omvandlades till utsökta konsthantverksföremål på 1700-talets slut och under 1800-talet.
Sommarens stora utställning går i Stockholms tecken. I utställningen visas måleri, foto och film. Möt huvudstaden ur konstnärernas perspektiv. Våra gästkuratorer är Anna-Karin Pusic och Anders Wahlgren.
Swedish Art: Now! är den hittills mest kompletta utställningen som vill samla, presentera och lyfta en ny generation konstnärer verksamma inom en svensk kontext. Från etablerade Klara Lidén, Nathalie Djurberg och Hans Berg till nya namn som Anna Uddenberg och Emanuel Röhss och Dimen Abdulla.
Vi lyfter fram smyckekonstnären och silversmeden Christer Jonsson med en liten exklusiv utställning i samband med att Nationalmuseum har sin stora smyckeutställning "Open Space – Mind maps, positions in contemporary Jewellery".
Lysande konstnär och tidig modernist - den finländska konstnären Ellen Thesleff (1869-1954) var utbildad i realismen, passerade symbolismen och blev en djärv nytolkare av färgernas och den fria formens möjligheter i det tidiga nittonhundratalet.
Olle Olsson Hagalund skulle man kunna kalla en expressiv naivist, fast egentligen räcker det med ordet ”unik”. Få konstnärer i Sverige är så älskad av så många!
Det är första gången den norska textilkonstnären Inger Johanne Rasmussen ställer ut i Sverige. Hon "målar" sina unika bildberättelser med nål, tråd, sax, vlieseline och tusentals tygbitar i alla regnbågens färger.
Under hösten visar vi smycken skapade enkom för utställningen på Sven-Harrys konstmuseum. 27 guldsmeder och smyckesformgivare från hela Sverige - några erkända och några nyexaminerade - visar upp sina nytillverkade alster med temat ”Frihet” som inspiration.
Museet tar gärna ställning för människors lika värde och presenterar en liten exklusiv utställning med Lars Lerin, Kakan Hermansson och Nino Ramsby som en del i EuroGames Stockholms kulturprogram.
Fängslande porträtt av hyllade fotografen, författaren och Oscarsbelönade kostymdesignern Cecil Beaton visas för första gången i Sverige i sommar. Utställningen innehåller nya kopior och original från Sotheby’s Cecil Beaton Studio Archive.
Sven-Harrys bror Stig T Karlsson har gått ur tiden. Vi minns honom med värme och hedrar hans minne genom att visa ett urval från fotoserien "Rumpan har gått Flottning i Lilla Luleälv 1957 och 1974" i Sven-Harrys "hem" på taket.
Få svenska konstnärer har avbildat hemmet så som Pehr Hilleström. Museet presenterar en utställning med ett fyrtiotal av Hilleströms målningar samt tablåer med möbler, belysning och nipper för att ge en uppfattning om hur ett 1700-talshem kunde vara inrett.
En utställning utformad av Göteborgs konstmuseum där vi får möta 1800-talsmåleri bredvid hårdrockens skivomslag och landskap från dagens dataspelsvärld.
KG Nilson (född 1942), känd för sina färgstarka grafiska kompositioner, ställer på Sven-Harrys konstmuseum ut. På Sven-Harrys konstmuseum ställer han ut kart- och stadsbilder.
På dagen 120 år efter hennes födelse invigs utställningen ’’Estrid Ericson – Svenskt Tenns grundare och stilikon’’. Tillsammans med Josef Frank skapade hon en inredningsstil som blev internationellt framgångsrik och som genomsyrar Svensk Tenns sortiment än idag.
Kring millennieskiftet startade en explosionsartad kreativ utveckling på den svenska modescenen. Utställningen Svenskt Mode 2000–2015 på Sven-Harrys konstmuseum skildrar den snabba estetiska och konceptuella förändringen under denna händelserika period.
I konsthallen presenterar vi den danska bild- och fotokonstnären Astrid Kruse Jensen som aldrig tidigare har ställt ut i Sverige. I utställningen Within The Landscape visas huvudsakligen fotografier, men även skulpturala objekt samt videoverket The House Inside Her.
Nathalia Edenmont har väckt många känslor. Utbildad till socialrealistisk målare i det gamla Sovjet, kom hon till Sverige för att söka lyckan.
Sven-Harrys Konstmuseum är stolt över att kunna presentera en stor soloutställningen med Harald Lyth. I denna utställning har Harald valt att visa verk från perioden 2000 – 2013.
Sveriges Allmänna Konstförening (SAK) presenterar årets vinstutställning med 175 utvalda verk av sammanlagt 50 svenska samtida konstnärer på Sven-Harrys konstmuseum.
Vet du vem som tecknat Emil i Lönneberga? Inte? Han hette Björn Berg (1923-2008) och var en av Sveriges mest produktiva illustratörer.
Under sommaren utökas skulpturterrassen med tio keramiska verk av paret Kraitz. Samtliga verk är utförda i stengodsmassa med utsökta unika glasyrer inspirerad av Sung- och Mingkejsarnas keramik.
Julia Beck (1853-1935) var en av våra svenska konstnärer som först lockades till Grez-sur-Loing utanför Paris. I Frankrike rönte hon stora konstnärliga framgångar med sina skimrande landskaps-målningar. Hon blev Frankrike trogen till sin död.
Senaste gången vi visade verk av Sonja Larsson var i utställningen ”(7) STIPENDIATER”, sommaren 2011, där hon deltog med två verk. Vi är nu mycket glada att kunna ge en större presentation av detta enastående konsekventa och vackra konstnärskap.
I denna utställning har vi valt att låta konstnären Karin Mamma Andersson visa oss sina förebilder och inspirationskällor, andra konstnärers verk. Vissa av dem är hennes helt nya bekantskaper, andra har följt henne under ett helt yrkesliv.
Vi har glädjen att presenterar Lage Lindells unika formstarka måleri. Bilder fyllda av färg, liv och kraft med figurer som rör sig in och ut i bilden. Och bilder ur sjukhusmiljö, som skildrar det allra mest utsatta.
På plan fyra visas verk av Johan Lindell, son till Lage, och skådespelare som under de senaste åren alltmer kommit att utveckla sitt konstnärskap inom bildkonstens värld.
Motorcykelkonst – en välpolerad utställning i samarbete med motor-cykelklubben Iron Horse. I konsthallen visas femton stycken specialkonstruerade motorcyklar av fabrikatet Harley Davidson.
Fotografen Stig T Karlsson (f.1930) skildrar med kraft hur världen ser ut i den svartvita bilden. Inte sann, inte rättvis men med vilja att påstå något om människors skilda verkligheter.
Sveriges Allmänna Konstförening (SAK) presenterar årets vinstutställning med 180 utvalda verk av sammanlagt 47 svenska samtida konstnärer.
Under sommaren visar Sven-Harrys Konstmuseum verket Paradise Lost av Jan Håfström, och valda delar av stiftelsens samling.
En utställning om hur vi skapar oss ett hem, och bilden av det. I de ingående verken uttrycks på olika sätt hemmets idé, i den enskildes ambitioner att åstadkomma ordning eller i återblick-andets försök att återvinna någonting försvunnet.
I utställningen visas ett urval ur Torsten Anderssons svit ”Identitetsfrisen”. Målningarna visas tillsammans med teckningar och keramiska objekt av Kristina Eriksson.
Sveriges Allmänna Konstförening (SAK) presenterar årets vinst-utställning med 73 utvalda verk av sammanlagt 54 svenska samtida konstnärer.
Karin Broos återger med närmast fotografisk skärpa i sitt måleri situationer som kan vara hämtade ur hennes familj, eller ur allas vår familj, vardagliga scener. Men alltid med en sällsam säregen ton.
Utställningen (7) stipendiater är en samlingspresentation och innehåller verk av de konstnärer som sedan starten 2001 till år 2009 tilldelats stipendium ur Byggmästare Sven-Harrys Konst- och Bostadsstiftelse.
Lars Kleen blir den förste konstnären som ställer ut på Sven-Harrys Konstmuseum. Fem monumentala install-ationer Plank, Tromb, Kaj, Golv och Nui Sam, tar plats i den just färdiga konsthallen.