Foto: Per Myrehed
Julia Beck "Blommande lund" Tyskland, daterad Rehn 1885, olja på duk. Foto: Bengt Wanselius.
Foto: Per Myrehed
Julia Beck (1853-1935) var en av våra svenska konstnärer som först lockades till Grez-sur-Loing utanför Paris. I Frankrike rönte hon stora konstnärliga framgångar med sina skimrande landskapsmålningar. Hon blev Frankrike trogen till sin död.
Embryot till utställningen (22 verk) visades på Zornmuseet i Mora 2012. När det blev känt att Sven-Harrys Konstmuseum skulle arrangera en utställning med Julia Becks verk i år har många för den stora publiken okända oljemålningar och akvareller hittats bland annat genom en efterlysning i Antik & Auktion. Författaren och forskaren Kåa Wennberg har också varit Sven-Harrys behjälplig med att finna verk som tidigare aldrig ställts ut. Han har dessutom fått tillgång till Julia Becks brevsamling och hittat hennes gallerigästbok hos en av konstnärens släktingar.
Allt detta sammanlagt medför att bilden av en konstnärs liv och konst har utökats och fördjupats. Julia Beck föddes 20 augusti 1853, 160 år senare står hennes konst i zenit. Hon var en av de många svenska konstnärer som åkte till Frankrike och Grez-sur-Loing.
Till skillnad från sina svenska målarkollegier stannade hon kvar i Frankrike livet ut med endast kortare nedslag i Sverige. Flera av de kvinnliga konstnärer som hon träffade i Frankrike återvände till hemlandet och i samband med giftermål slutade de måla. Julia Beck åkte i sällskap med bland annat Karin Bergö vars konstnärliga bana inskränktes avsevärt när hon gifte sig med Carl Larsson. Var det kanske därför Julia Beck valde att inte ingå äktenskap? Att vara kvinna och kunna leva på sitt måleri var ovanligt på denna tid.
Julia Beck är känd för sina känsligt målade verk där hon inte bara var starkt influerad av impressionisterna, hon var själv en impressionist. 1925 hade hon en stor utställning i Vaucresson – hon skriver själv – ” med hela 65 arbeten” (en av hennes största utställningar). När Sven-Harrys öppnar för Julia Beck kommer 80 verk att visas.
Sven-Harrys konstmuseum
Eastmansvägen 10–12
113 61 Stockholm
+46 8 511 600 60
info@sven-harrys.se
Fyll i din e-postadress nedan och få information om våra evenemang och utställningar.