Foto: Per Myrehed

Foto: Per Myrehed

Detalj ur: Målning (röd) 2009-2013, olja på duk. Foto: Per Myrehed

Foto: Per Myrehed

Detalj ur: "Kosmos" 2013, vinyl på akrylglas Foto: Per Myrehed

En abstrakt poetisk formvärld

Senaste gången Sven-Harrys (Konstmuseum) visade verk av Sonja Larsson var i utställningen ”(7) STIPENDIATER”, sommaren 2011, där hon deltog med två verk. Vi är nu mycket glada att kunna ge en större presentation av detta enastående konsekventa och vackra konstnärskap.

Sonja Larsson är utbildad vid Konstakademien 1980-85, och har sedan dess målmedvetet utvecklat unikt egna metoder för sitt konstnärliga arbete, i ett tidskrävande skikt på skiktmåleri i oljefärg på duk eller akrylglas. Det färdiga resultatet blir, efter en sträng gallring, en abstrakt poetisk formvärld, med ett absolut eget uttryck, och egen inre logik.

Hennes verk har visats separat bland annat vid Västerås Konstmuseum 2011, vid Konstakademien 2009 och dessförinnan vid ett flertal separatutställningar på Galerie Aronowitsch. Hon har deltagit i en rad samlingsutställningar på olika platser i Norden, och utfört ett flertal omfattande offentliga konstnärliga gestaltningar. Av dem kan nämnas Svenska Ambassaden i Santiago de Chile 2004-06 och det nyligen genomförda offentliga verket för Stockholm Konst i Rinkeby 2011, ”Arabesk”, en fasad i perforerad plåt till Rinkebyakademien, som också fick utmärkelsen ”Årets enprocentare” och nominerades till årets Stockholmsbyggnad 2012. I detta verk förenades kraven på skydd för byggnaden med ett estetiskt tilltalande formspråk. I det färdiga verket kan förnimmas ett lyckat möte mellan konstnärens abstrakta formvärld och naturens fulländade strukturer såväl som med den arabiska traditionens mönster och arabesker.

I utställningen visas en filmad intervju med Sonja Larsson, som tagits fram av museets medarbetare Joakim Forsgren, om arbetet kring, och tankar vid tillkomsten av verken. Till utställningen finns också en katalog med texter av frilansskribent Sara Walker och Olle Granath, skribent och kritiker.