Foto: Per Myrehed

Foto: Per Myrehed

Hör till våra mest kända keramiker

Under sommaren utökas skulpturterrassen med tio keramiska verk av paret Kraitz. Samtliga verk är utförda i frostbeständigt stengods med utsökta unika glasyrer inspirerad av Sung- och Mingkejsarnas keramik.

Ulla och Gustav Kraitz hör till våra mest kända keramiker. De har utvecklat en unik metod att bränna mycket stora föremål i en ugn byggd av Gustav efter kinesiska förebilder. De önskade göra skimrande glasyrer influerade av den kinesiska Sungperioden och då behövde de ha tillgång till en ugn där det kan eldas med både ved och kol. Resultatet har blivit sublimt med glasyrer i oxblodsrött, celadongrönt och koboltblått.

Paret Kraitz har utfört ett stort antal uppdrag för det offentliga rummet, Nordiska ministerrådet, Köpenhamn (1981), Norrvikens Trädgårdar (från 1984), Wallenbergmonumentet vid FN-byggnaden i New York (invigt 1998), Södertull i Malmö (2002), Barbro Osher Sculpture Garden, utanför De Young Museum i San Francisco (2003), Raul Wallenbergs bänk vid utrikesdepartementet i Stockholm (2012) för att bara nämna några. Just nu arbetar paret med att färdigställa Birgit Nilsson-monumentet i Båstad som invigs den 17 maj.

Gustav Kraitz (f. 1926 i Miskolc, Ungern) och Ulla (f. 1936 i Stockholm) vigdes 1961 och har sedan dess vävt samman sina konstnärskap. Deras första gemensamma utställning ägde rum på Röhsska Konstslöjdsmuseet 1965. Under åren som gått har de arrangerat nära hundra utställningar och deras verk finns i flera svenska och utländska museisamlingar.

Läs mer om Ulla & Gustav Kraitz:

Museum of Arts and Design Unveils Diabase Benches Created by Artists Ulla and Gustav Kraitz

Wang Chuncheng om utställningen på Capital Museum i Peking

Ulrika Knutsson om boken Fertile Forms